Nieuwsberichten

Lijnzaad gezond………..of toch niet?

Lijnzaad

Gezond voor uw konijn of …………..……toch niet?

Lijnzaad is een veelgebruikt superfood door mensen en momenteel hoor je het ook steeds vaker in de konijnenwereld. Lijnzaad wordt aan konijnen voornamelijk gegeven in de vorm van brokjes of als olie over de biks. Maar is dit superfood nou wel zo gezond voor konijnen als men denkt. Kan je dit zo maar altijd en overal geven aan je konijn?
Aan lijnzaad worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar is dat ook zo??

In dat kleine lijnzaadje zitten verschillende gezonde voedingsstoffen zoals o.a. eiwitten, veel vezels, omega 3, vitamine B1 en B2 . Dit alles heeft een positieve invloed op huid en vacht, weerstand opbouw, hormoonsysteem, suikerspiegel en een goede darmfunctie.
En vooral vanwege de darmfunctie worden de lijnzaad brokjes aan konijnen gegeven. Dit wordt vooral geadviseerd na een trimbeurt of als het konijn in zijn verharingsperiode zit om verstopping te voorkomen. Maar hoe dan??

Lijnzaad heeft een hoog vezelgehalte, deze vezels hebben als eigenschap dat ze veel vocht aantrekken waardoor ze uitzetten. Dit zorgt voor een grotere massa in de darm wat de darmperistaltiek bevordert en de darmpassage versnelt.
Dit betekent dus wel dat er bij het eten van lijnzaad er ook voldoende water gedronken moet worden. Lijnzaad heeft een hard schilletje. Deze is zo stevig dat het maag-darmkanaal dit niet kan verteren en de hele zaadjes met de keutels weer mee naar buiten komen. Gebruik dus altijd gekneusd lijnzaad.
Tevens zit er in lijnzaad een stofje welke, eenmaal in aanraking met water, een gelei-achtige substantie wordt. Deze substantie heeft een beschermende functie van het maag-darmslijmvlies en zorgt ervoor dat een evt verstopping makkelijker verder “glijdt” door de darmen.

Ik vroeg mij af of de lijnzaad brokjes ook deze eigenschap in zich hebben, en heb een testje gedaan door 1 deel harde stof in 4 delen warm (lichaamstemperatuur) water te leggen.

Te beginnen met, door mijzelf, gekneusd lijnzaad.

Zoals je ziet ligt er over de lijnzaadjes een gelei-achtige stof. Deze gel is belangrijk op het moment dat je lijnzaad in wilt zetten ter voorkoming van en bij verstoppingen.

Wat opviel bij deze brokjes was dat de brokjes snel uiteenvielen en de gel niet waarneembaar was. Ook nam het volume van de vaste stof niet toe.
Door de brokjes eerst te vermalen. wat tenslotte een konijn ook eerst doet, zette de brokjes een weinig uit en was er een lichte vorm van gelei waarneembaar.

De lijnzaadkoekjes vielen ook snel uiteen maar namen wel toe in massa. Het overgebleven vocht werd wel wat gelei-achtig maar niet zo veel als bij de gekneusde lijnzaad.

De vraag rijst dan: “Doen de lijnzaadbrokjes/koekjes wel datgene waarvoor men ze geeft? Of zijn de lijnzaadbrokjes inmiddels verheven tot een “gezonde” snack.”
Als lijnzaad gegeven wordt voor een goede darmwerking en het voorkomen of opheffen van verstoppingen dan zal je je konijn naast lijnzaad geven ook voldoende moeten laten drinken, en dat is wat lastig aan te pakken. Drinkt jouw konijn niet vlak na het eten van een lijnzaadbrokje of koekje, dan zullen de vezels niet uitzetten en gelei-vorming zal uitblijven. De brokjes hebben zo geen/weinig effect op de darmpassage.
Heeft jouw konijn last van een dreigende verstopping door verharing of een trimbeurt, dan zal het gebruik van de gelei van de gekookte gekneusde lijnzaad mogelijk het beste resultaat zal geven.( Let op: geef dit niet bij een volledige verstopping)
De volgezogen vezels zullen de darmperistaltiek bevorderen en de gelei werkt als een glijmiddel.
Omdat onbewerkte lijnzaad de giftige stof blauwzuur bevat wordt de gekneusde lijnzaad vaak gekookt. Hierdoor verdwijnt 95% van het blauwzuur. Echter de kleine hoeveelheid lijnzaad welke ingezet wordt bij dreigende verstopping is dermate klein dat de hoeveelheid blauwzuur te verwaarlozen is. Geef je dit echter het hele jaar door dan zal blauwzuur wel een rol kunnen gaan spelen in de gezondheid van het konijn door te stapelen.
Tijdens het verhitten van lijnzaad verdwijnt trouwens niet alleen het blauwzuur maar ook de gezonde stoffen als vitamines en mineralen die in het zaadje zitten welke juist tot de gezonde eigenschappen van het zaadje behoort.
De lijnzaadbrokjes en koekjes worden verhit in het bewerkingsproces dus deze bevatten geen blauwzuur meer evenals de overige mineralen.
Lijnzaadolie is meestal koud geperst. Door de persing blijft het blauwzuur achter in de koek en zit dus niet meer in de olie. Helaas heeft lijnzaad als negatieve eigenschap dat de gezonde stoffen snel oxideren als de lijnzaad en de olie aan de lucht wordt blootgesteld. Dus lijnzaadolie verliest iedere keer, als de dop van het flesje afgaat, meer van de gezonde eigenschappen. Ook lijnzaad welke je gekneusd of gemalen koopt in de winkel is aan oxidatie onderhevig en zijn al d gezonde stoffen vervlogen. Koop dus hele lijnzaad en kneus alleen die hoeveelheid welke je wilt gebruiken.

Conclusie:
Lijnzaad bevat inderdaad verschillende gezondheidsvoordelen. Met name voor huid en vacht door de omega 3 en vitamines B. Helaas zijn deze voordelen weinig tot niet meer terug te vinden in de lijnzaadbrokjes/koekjes en lijnzaadolie vanwege verhitting en oxidatie. Wil je dat jouw konijn wel deze omega 3 en vitamines B binnen krijgt, geef dan zelf gekneusde lijnzaad door het voer of wel deze zelf voordat je het aan jouw konijn geeft.
Het gebruik van lijnzaad in de vorm van lijnzaadbrokjes/koekjes en lijnzaadolie is aan te bevelen tijdens de verharingsperiode en na een trimbeurt ter preventie van een verstopping. Drinkt een konijn zeer weinig, dan zullen lijnzaadkoekjes geen/weinig invloed hebben op de darmwerking. Bij een dreigende verstopping is zelf gekneusde en gewelde lijnzaad zeer aan te bevelen.

Let wel: bij langdurig gebruik van lijnzaad kan de darm lui gaan worden wat uiteindelijk een averechts resultaat op de darmpassage kan hebben.
Tevens kan bij langdurig gebruik van lijnzaad, de gelei van de lijnzaad welke zich hecht aan het maag-darmslijmvlies, de zuurgraad in de maag verhogen wat gezondheidsproblemen te weeg kan brengen.
Dus gebruik lijnzaad verstandig en kortdurend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *